Noaptea de Sânziene este una plină de tradiții, iar credincioșii din întreaga țară respectă mai multe obiceiuri asociate acestui moment, pentru a se bucura de noroc, sănătate și belșug pentru tot restul anului.
În ajun, oamenii aprind focuri menite să purifice. Totodată, sunt aruncate tot felul de arome în aceste focuri, se strigă și se cântă din bucium, iar băieții agită făclii.
În noaptea de Sânziene se obișnuiește ca fetele și femeile să culeagă flori și ierburi, acestea urmând să fie utilizate împotriva bolilor, scrie Playtech.
În noaptea de Sânziene se fac anumite ritualuri, care diferă în funcție de zona țării. Se spune că acestea ajută la fertilitate. Femeile măritate pot urma asemenea ritualuri pentru a avea copii, iar fetele nemăritate culeg flori și își confecționează coronițe.
Cununile se pune, de regulă, în casă, la ferestre, la porți sau chiar și pe ogoare. Există tradiția ca fetele să arunce aceste cununi pe acoperiș, iar cele care rămân prinse prevestesc măritișul.
Pentru a-și vedea jumătatea, în noaptea de Sânziene, fetele dorm cu un buchețel din florile pe care le-au cules sub pernă. Totodată, dacă le poartă în păr sau la sân, fetele și femeile măritate vor fi mai atrăgătoare și mai drăgăstoase.
Sânzienele sau Drăgaica sunt sărbătorite în fiecare an, pe data de 24 iunie, atunci când în calendarul ortodox este marcată și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.
În calendarul creştin ortodox, pe 24 iunie este celebrată naşterea lui Ioan Botezătorul, considerat ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan.
Biserica Ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul făcând excepţie de la această regulă. Ei au privilegiul de a li se sărbători atât naşterea, cât şi alte evenimente din viaţa lor: Adormirea Maicii Domnului, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, Bunavestire, soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Citește mai mult…